پیشگفتار:
استفاده از روترها در شبکه به امری متداول تبدیل شده است . یکی از دلایل مهم گسترش استفاده از روتر ، ضرورت اتصال یک شبکه به چندین شبکه دیگر ( اینترنت و یا سایر سایت ها ی از راه دور ) در عصر حاضر است . نام در نظر گرفته شده برای روترها ، متناسب با کاری است که آنان انجام می دهند : ” ارسال داده از یک شبکه به شبکه ای دیگر ” . مثلا” در صورتی که یک شرکت دارای شعبه ای در تهران و یک دفتر دیگر در اهواز باشد ، به منظور اتصال آنان به یکدیگر می توان از یک خط leased ( اختصاصی ) که به هر یک از روترهای موجود در دفاتر متصل می گردد ، استفاده نمود . بدین ترتیب ، هر گونه ترافیکی که لازم است از یک سایت به سایت دیگر انجام شود از طریق روتر محقق شده و تمامی ترافیک های غیرضروری دیگر فیلتر و در پهنای باند و هزینه های مربوطه ، صرفه جوئی می گردد . روترها را می توان به دو گروه عمده سخت افزاری و نرم افزاری تقسیم نمود:
روترهای سخت افزاری : روترهای فوق ، سخت افزارهائی می باشند که نرم افزارهای خاص تولید شده توسط تولید کنندگان را اجراء می نمایند (در حال حاضر صرفا” به صورت black box به آنان نگاه می کنیم ).نرم افزار فوق ، قابلیت روتینگ را برای روترها فراهم نموده تا آنان مهمترین و شاید ساده ترین وظیفه خود که ارسال داده از یک شبکه به شبکه دیگر است را بخوبی انجام دهند . اکثر شرکت ها ترجیح می دهند که از روترهای سخت افزاری استفاده نمایند چراکه آنان در مقایسه با روترهای نرم افزاری، دارای سرعت و اعتماد پذیری بیشتری می باشند . شکل زیر یک نمونه روتر را نشان می دهد . ( Cisco 2600 Series Multiservice Platform )
روترهای نرم افزاری : روترهای نرم افزاری دارای عملکردی مشابه با روترهای سخت افزاری بوده و مسئولیت اصلی آنان نیز ارسال داده از یک شبکه به شبکه دیگر است. یک روتر نرم افزاری می تواند یک سرویس دهنده NT ، یک سرویس دهنده نت ور و یا یک سرویس دهنده لینوکس باشد . تمامی سیستم های عامل شبکه ای مطرح ،دارای قابلیت های روتینگ از قبل تعبیه شده می باشند .
فهرست :
آشنائی با روتر
انواع روترها
روترهای سخت افزاری
روترهای نرم افزاری
استفاده از روتر در یک شبکه LAN
مهمترین ویژگی های یک روتر
روتر و نقش آن در شبکه های WAN
آشنائی با عناصر داخلی روتر
آشنائی با اینترفیس های روتر
راه اندازی روتر
ماهیت و نحوه پیکربندی دستگاه های شبکه ای
آشنائی با حالات متفاوت دستورات
ابطال یک دستور و یا ویژگی خاص
ذخیره تغییرات پیکربندی
حافظه NVRAM
جایگاه روتر در شبکه های LAN و WAN
محل نصب عناصر داخلی درون روتر
پیکربندی روتر با استفاده از پورت های مدیریت
نحوه اتصال به پورت کنسول روتر
اتصال اینترفیس های LAN
اتصال اینترفیس های WAN
آشنائی با سیستم عامل روتر
IOS و ضرورت استفاده از آن
ماهیت اینترفیس IOS
چراغ های LEDs
نرم افزارهای شبیه ساز ترمینال
ایجاد یک HyperTerminal Session
آشنائی با روترهای سیسکو
جایگاه لیست های دستیابی در روتر
قابلیت لیست های دستیابی
ضرورت پیکربندی و استفاده از لیست های دستیابی
مفهوم عبارت Deny All Traffic