کم رویی
یکی از بزرگترین و در حین حال ضروریترین نیازهای روانی بشر امروز، میل به داشتن ارتباط اجتماعی با دیگران است. از طریق چنین ارتباطی است که آدمی کلیه نیازهای فیزیولوژیک و روانی خود را برآورده میسازد.
انسان اولیه مجبور بود خود به تنهایی به شکار بپردازد؛ گرسنگی و تشنگی خود را بر طرف سازد و امنیت خود را تأمین کند. ولی به مرور زمان دریافت که با همکاری و ارتباط با دیگران بهتر میتواند از عهده حل و فصل مشکلات خود برآید.
همین نیاز بود که به تدریج منجر به پیدایش تشکیلات اجتماعی شد. امروزه سازمان اجتماعات به قدری پیچیده شده است که بدون اغراق باید گفت تقریباً تمامی نیازهای آدمی از جمله: آموزش، بهداشت، اشتغال، همسر گزینی، فعالیتهای فوق برنامه، سرگرمیها و بسیاری فعالیتهای دیگر، بدون ارتباط با دیگران ممکن نیست.
از طرفی، کمرویی ـ به عنوان یک ویژگی شخصی ـ حالتی است که طی آن فرد حین بر قراری یک ارتباط عادی یا صمیمانه با افراد دیگر دچار مشکل میشود. کمرویی، طیفی از خجالت معمولی و اشکال در برقراری ارتباط صمیمانه، تا کمرویی شدید (یا ناتوانی حاد در برقراری روابط اجتماعی) را شامل میشود.
از توضیحات پیش گفته پیداست که در مورد کمرویی شدید، زندگی و فعالیت فرد فلج شده و این مشکل، عملاً او را از فعالیتهای عادی روزمره باز میدارد. کمرویی به دلیل ایجاد محدودیت شدید در عملکرد فرد، موجب تقلیل کارائی و بهرهوری افراد نیز میشود و در جامعه آثار زیانبار اقتصادی نیز خواهد داشت. (بنابراین، مقابله با علائم و عوارض این مشکل، بسیار مهم و اساسی است.)
فهرست
کم رویی
عوارض و پیامدهای کم رویی
مهارتهای شناختی ـــ رفتاری مقابله با کمرویی
علت شناسی کمرویی
نظریه صفات
دیدگاه روان شناسی اجتماعی
موقعیتهای اجتماعی
تمایل به بهترین بودن
بر چسبهای اجتماعی
دیدگاه جامعه شناسی
تاثیر والدین
تاثیر مدرسه
درمان کمرویی
تغییر زندگی
اعتقاد به تغییرپذیری
شجاع بودن
روشهای درمان کمرویی
شناخت خود
درک کمرویی خود
پرورش اعتماد به نفس
آموزش مهارت اجتماعی
منابع